Jó, ha kollagént iszol?
-
Találatok: 2844
A minap megkértek, ha lenne kis időm, írja a kollagén étrendkiegészítőkről, mert felmerül a kérdés, valóban hasznosak-e, beépülnek-e egyáltalán, vagy pénzkidobás az egész? Mert lassan a csapból is ez folyik...
Nos, ez régi téma, hiszen régóta használják a szépészetben és az egészségmegőrzésben is a kollagént és többféle vélemény olvasható róla, így nem csoda, ha nehéz eligazodni közöttük. Megpróbálok röviden, mégis tárgyilagosan írni róla.
A kollagénről néhány szó
Jellegzetes, kötőszövetünket alkotó fehérje, az inak, porcok, bőr, érfal és a csontok fő alkotója. A kollagén emiatt a gerincesek legnagyobb tömegben jelenlévő fehérjéje is egyben. Tehát mindannyiunk szervezetében megtalálható, sőt elő is állítja azt, igaz, 25 éves kor után már egyre kevesebbet. Bőrünk tartópillérei a kollagénrostok, a megereszkedésért, megnyúlásért a kollagén hiánya a felelős.
Régóta ismered kocsonya, csirkebőr, zselatin néven. Sajnos manapság kevesebbet fogyasztunk belőle, mint régen, hiszen mindent „filézve” eszünk. (Elgondolkodtató ezért az ellentmondás: sokan hirdetik a kollagént, mint a fogyás kulcsát, másrészt (néha ugyanezek a szakemberek) azt hirdetik, hogy a csirkemellről el kell távolítani a bőrt, mert hízlal.)
Kollagén a testedben - száraz tömegben
A sclera -k 90% -a (a szem fehér része)
Az inak 80% -a
A bőr 70-80% -a
A porc 60% -a
A csontok 30% -a
1–10% -a izomtömegben
Mit okoz a kollagén hiánya?
Csak hogy a legfontosabbakat említsük, bőrünk tartásáért a kollagénrostok a felelősek, hiánya petyhüdtséget, lógást, aszottságot eredményez. Ugyanakkor ízületeink porcos csontjaink fontos alkotóeleme is, hiánya porckopást okoz, ezért mostanság sok porcépítő készítménybe is beleteszik.
Sokszorosan bizonyított, hogy a kollagén beépül a szervezetünkbe, szerintem ezen kár is vitatkozni, hiszen számos kísérlet igazolta. Kétféle módon juthatunk hozzá: rákenjük a bőrünkre, vagy megesszük, isszuk és az emésztőrendszerünkből felszívódva jut a véráráramba. Emiatt inkább az a kérdés, beépül-e a szervezetünkbe mindkét módon a bejuttatott kollagén?
Bőrön keresztül a normál molekulaszerkezetű kollagén sajnos nem képes a mélyebb rétegekbe szívódni, de manapság hidrolizálják, vagy kollagén peptideket használnak sok készítménybe, amik méretüknél fogva könnyebben hasznosulnak, felszívódnak. Kocsonyás anyag lévén javítja bőr hidratáltságát, de azt nem várhatjuk tőle, hogy bőrön át alkalmazva beépül a megfogyatkozott kollagénkészletünk helyére és rostjaival tartja a bőrt. Mindenesetre fontos bőrápolóanyag, sok neves márka készítményeiben megtalálható.
Ha emésztőrendszeren keresztül vesszük magunkhoz, a kollagén az emésztés során kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik, így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását - tehát emésztőrendszeren keresztül képes felszívódni és beépülni a szervezetünkbe. És ez a hatása bizonyított - tehát a kollagén táplálékkiegészítők mindenképpen hasznosak.
Saját tapasztalatom szerint is észrevehető a kollagén fogysztásának hatása, bár inkább a porcok, ízületek helyreállításában tartom eredményesnek, látványosnak. De nem mindenki reagál egyformán erre az anyagra sem - sokan állítják, hogy a bőrük sokkal feszesebb, hidratáltabb, sőt a cellulit is eltűnik a combjukról. Érdemes tehát kipróbálni, kísérletezni vele.
Vannak nagyon drága és olcsóbb készítmények is - mindegyik marhabőrből, kakastaréjból és hasonlókból készül.. Amire felhívnám a figyelmet, a hatóanyagtartalom, ez mindenképpen fontos tényező a választásnál, azt gondolom, fontosabb, mint az, hogy "termékünk jó minőségű kollagénből készült, ezért ilyen irreálisan drága". A hatóanyagtartalom a csomagoláson fel van tüntetve, csak össze kell hasonlítanod a különböző készítményeket.
Kollagént be tudsz szerezni folyadék, por, kapszula és tabletta formában, attól függően, hogy melyik fogyasztása a kellemesebb. Felszívódás szempontjából mindegy, melyiket választod.
Hidrolizált kollagén
A hidrolizált kollagént, amint azt a neve is sugallja, az enzimatikus hidrolízis által létrehozott eljárás képezi. Az állatokból származó kollagénben gazdag szöveteket, például a bőrt, a csontokat és a porcot különböző proteázokkal kezelik, melyeket a kémiai kötések szétválasztásával lényegében lebontják a kollagént. Ez kis kollagén láncokat hoz létre, melyeket a test saját kötőszövetének kiépítéséhez használhat. Tehát elvileg a legjobb választás, ha hidrolizált kollagént fogyasztunk - a tudomány mai állása szerint.
Néhány szó a halkollagénről
A halkollagén azért lett egyre népszerűbb, mert mérete és egyéb tulajdonságai rmiatt könnyebben emészthető, jobb a biohasznosulása, mint például a marhakollagénnek. A halkollagén a jobb választás bármilyen emésztőrendszeri panasz, vagy autoimmun-betegség esetén, illetve olyan étrendben, amely igyekszik kerülni az emlősállatok fogyasztását. Fontos szempont lehet, hogy ha úgynevezett hidrolizált kollagént választunk, jóval könnyebben emészthető és hasznosítható formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat.
A már említett érzékenyebb gyomor mellett lehetnek olyan speciális egészségügyi állapotok, vagy diéták, amelyekbe a halkollagén jobban beleillik. Ilyen lehet, ha kifejezetten antioxidáns-dús paleolit-diétát tartunk, egy tanulmány szerint ugyanis a növényi eredetű antioxidánsok és a halkollagén rendszeres együttes használata látványos változást eredményezhet a bőr rugalmasságában és hidratáltságában egyaránt.
A halkollagén fogyasztása alkalmasabbnak bizonyul akkor is, ha autoimmun-betegséggel, (pl. pajzsmirigy-problémák), állandó gyulladásos folyamatokkal küzdünk. A halkollagén a világ számos országának neves kutatóintézetében bizonyított már elsősorban ízületi-, csont-, és bőrproblémák terén.
Anti-aging
Az egyik legtöbbet kutatott terület a halkollagén bőrre gyakorolt pozitív hatása. Egy 2015-ös tanulmány, amely az Open Nutraceuticals Journal-ban jelent meg számos kutatás eredményeit vetette össze a témában. Az eredmények a vizsgált kutatásokban azonosak voltak, azaz a halkollagén rendszeres fogyasztása nagymértékben javíthatja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és segíthet a kisebb ráncok halványításában.
Csontok, porcok, ízületek egészsége
Több in vitro kutatás megállapította, hogy a halkollagénnek pozitív hatása lehet a csontsűrűség növelésére és gyulladáscsökkentő szerepet tölthet be porckopásos állapot esetén. Egy 100 ember bevonásával készült placebo-kontrollos vizsgálat eredményei pedig azt mutatták, hogy napi 8-10 gramm halkollagén fogyasztása térdízületi panaszok esetén jelentősen javíthat a fájdalom mértékén, csökkentheti a merevséget a térdben.
Sebgyógyulás
A halkollagén ún. 1-es típusú kollagén, amely alap építőköve az egészséges bőrnek. A bőr bármely sérülése esetén a kollagén szerepe megnő, mivel részt vesz a vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és a bőrt újraépítő folyamatokban is. A sebgyógyulási, vagy akár napégés utáni regenerációs folyamatokat ezért kiválóan támogathatjuk halkollagén fogyasztásával.
Ezzel együtt a marhakollagén jobb választás lehet abban az esetben, ha valaki először próbálná ki a kollagént és olcsóbb változatot keres, vagy ha allergiás a tengeri eredetű élelmiszerekre.
Sok sikert, jó kísérletezést kívánok!
Kerti Eri
Forrás: https://www.wheyprotein.hu
https://www.simplesport.hu/kollagen/
kollagén indukciós eljárás pl a mezopenes kezelés