Mammográfia - másként?

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Manapság egyre többször hallani, hogy mi magyarok mennyire elhanyagoljuk a szűrő vizsgálatokat, pedig a korai stádiumban felismert betegség nagy százalékban gyógyítható - legyen szó szuvas fogról, vagy akár daganatról.



Nekünk, nőknek ráadásul több feladatunk van ezen a téren, mint a férfiaknak. Időnként például el kell mennünk mammográfiára is, amitől sokan ódzkodnak, hiszen azt hallották, hogy kellemetlen, fájdalmas és legutóbb felröppentek olyan hírek, miszerint mellrákot okozhat. Pedig nincs okunk a félelemre.

Évente világszerte egymilliónál is több nőnél diagnosztizálnak  mellrákot, az elhanyagolt betegség könnyen halálos kimenetelű lehet, ugyanakkor az idejében felismert probléma 90%-ban gyógyítható, de ehhez fontos a lehető legkorábbi orvosi beavatkozás.

 Ezen az oldalon régebben megjelent egy írás a CT-lézer mammográfiáról és egy másik fajta (elektródás) melldiagnosztikai módszerről is. Mindkettő a hagyományos mammográfia alternatívájaként a fájdalommentességre hívja fel a figyelmet, ezzel vonzóvá téve őket a hölgyek előtt, de nem lenne korrekt figyelmen kívül hagyni az alábbiakat:

A Magyar Radiológusok Társaságának honlapján olvasható a: CT-lézer-mammográfiáról egy szakmai állásfoglalás, amely a Mamma Klinika honlapján is megtalálható. Az állásfoglalás szerint a  CT-lézermammográfia (CTLM)  használhatóságát csak kevés tudományos bizonyíték támasztja alá, nem rendelkezi olyan szakhatósági engedéllyel sem, amely igazolná, hogy lényeges diagnosztikai haszna lenne. Mindemellett a "Kollégium leszögezi, hogy a rosszindulatú emlődaganatok felfedezésére, az emlőrák halálozás csökkentésére, a mai napig az egyetlen tudományosan bizonyított eljárás a hagyományos mammográfia"".

 A Mamma Klinika hosszú ideje végzi a mammaográfiai szűrést, 2008- óta a jelenleg legkorszerűbb technikával, fájdalommentesen, a direkt digitális mammográfiai rendszerrel. (Hallomásból tudom, hogy a kerületi szűrőhelyeken még előfordulhat a régi fájdalmasabb szűrőberendezés!)

Ma Magyarországon minden 45 és 65 év közötti hölgy kétévente kap ingyenes mammográfiás szűrésre behívót. Sajnos a rövid ideig tartó, fájdalommentes vizsgálat ellenére a behívottaknak csak mindössze 40! százaléka jelenik meg a szűrőállomásokon. Ráadásul egyre több fiatalabb nőnél fedeznek fel rosszindulatú elváltozást.

Fontos tehát, hogy megtegyük ami rajtunk múlik: menjünk el mammográfiára!


Kerti Eri
 





























Kerti Erika mesterkozmetikus az alábbi kezeléseket végzi:Epilar enzimes szőrtelenítés. mezo kezelés tű nélkül, -mezoterápia, amely használható arcfiatalításra, hajhullás kezelésére, pigmentfoltok halványítására, a bőrt hatóanyagokkak és vitaminokkal tölti fel. Mikrodermabrázió / bőrcsiszolás során a bőr felső hámrétege eltávolítható ezáltal az alsó sejtsorok működése megújul és normalizálódik. Tartós szempillaépítés, tetoválás eltüntetés. A derma-roller / tűs henger/ mezo henger/ kollagén indukciós terápia kezeléssel egyedülálló módon kezelhető / fiatalítható a bőr. A bőr megereszkedése ellen, hegek, hámhiányok, stria, cellulit kezelésére, aknés hegek eltüntetése, IPL / villanófényes szőrtelenítés, BIO mélyhámlasztás