Te egészséges tojást eszel?

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Gondolkodtál már azon, hogy mit jelent a tojásokon látható jelölés első száma? Nagyon fontos információ ez számunkra, hiszen ebből tudható meg, hogy szegény tyúkok milyen körülmények között élik az életüket.






Ha véletlenül nem tudod megjegyezni ezeket a kódokat, a tojások dobozán is megtalálod kívül, vagy belül:



0   ökológiai tartás - ez a BIO tojás (ugyanezt jelenti a 4-es szám is)
 A biotojásnál az állatoknak napfényes, szabad terület, kifutó áll rendelkezésükre és nem kapnak semmiféle kémiai adalékanyagot és nem kezelik őket vegyszerrel sem.



1   szabadtartás

Ahogyan a vidéki tyúkok kapirgálnak az udvaron, de ők már lehet, hogy kapnak adalékanyagot, vagy hasonlót.



2   alternatív tartás
A mélyalmos tojás nem jelent mást, mint hatalmas fedett csarnokokat, ahová ritkán süt be a  nap.  Az állatokat a csarnokban összezsúfolva tartják, nagyon szűkös az életterük. A nagyobb sebesülések elkerülése érdekében csőrüket levágják, és minden állat állandó gyógyszeres, adalékanyagos tápot kap.



3   ketreces tartási rendszer

Ez a nagyüzemileg, ketrecekben tartott tyúkoktól származó tojásokra vonatkozik. Természetesen ez a legolcsóbb tojás, ami legnagyobb mennyiségben,kerül az üzletekbe. Egyes források  szerint a termelőcsarnokokban hosszú sorokban, 5-6 emeletnyi ketrec van egymásra erősítve, ketrecenként általában 5-6 állatot zsúfolnak össze: képzeld el, hogy egész életedben egyetlen métert sem sétálhatnál, sőt ki sem nyújtózkodhatnál, ezek az állatok így élnek. A csirkék tápjába a legkülönbözőbb nyugtató adalékanyagokat, antibiotikumokat, meszet, tojásrakás-serkentő szereket is keverhetnek. Természetesen ezek a vegyszerek sem tűnnek el nyomtalanul az állatok szervezetéből és a tojásból sem.




Sajnos a szupermarketekben kapható tojások 80 %-a 3-as kódú! Eddig Te is ilyen tojást vettél?



  Tehát ne dőlj be a tojások dobozán lévő fotóknak, szlogeneknek! A z idilli képek alatt legtöbbször 3-as kódú tojás lapul!



























   
"Az Európai Unió betiltja a tojótyúkok ketreces tartását
2008. Január / Brüsszel - Az Európai Bizottság hajthatatlan maradt és nem engedett a tojástermelõ lobbi mesterkedéseinek, amivel azt akarták elérni, hogy a ketreces tartás tilalmának 2011-re tervezett bevezetését további nyolc évvel halasszák el. A Bizottság nyílt levelében határozottan megerõsíti a tojótyúkok ketreces tartásának 2011. december 31-ével életbe lépõ tilalmát, és állásfoglalásban a hagyományos ketrecek bizonyítottan állat-egészségkárosító hatásaival érvel."
- olvasható a négymancs.hu weboldalán.

A tojásokon látható jelölés második kódja a tojás származási helyét (ország) jelöli. Pl:

HU=Magyarország
DE=Németország
NL=Hollandia


Jó tudni azt is, hogy a tojás minőség-megőrzési ideje a tojásrakást követő legfeljebb 28 nap. A minőség- megőrzési időt a csomagoláskor kell a terméken feltüntetni. Amennyiben a tojásrakás időszakát feltüntetik, a minőség megőrzési időt ennek az időszaknak az első napjától kell meghatározni. A tojásrakást követő 10 napon belül a tojásokat osztályozni, jelölni és csomagolni, valamint a csomagokat jelölni kell. Az A. osztályú tojást lehet „extra” vagy „extrafriss” kiegészítő jelöléssel is ellátni, a tojásrakást követő 9. napig.



Forrás:
http://www.zoldujsag.hu/cikk.php?id=12&bb=198
www.mgszh.gov.hu/data/cms128102/986_1_melleklet.pdf


Ha nehéz a döntés, hogy melyik lenne az Ön számára legmegfelelőbb kezelés, segítünk eligazodni, nézze meg itt...



Kerti Erika mesterkozmetikus
Budapest Belváros, 5. kerület Galamb utca 7.
Tel: 20 771 39 84



































 

Kerti Erika mesterkozmetikus az alábbi kezeléseket végzi: mezo kezelés tű nélkül, amely használható arcfiatalításra, hajhullás kezelésére, pigmentfoltok halványítására, a bőrt hatóanyagokkak és vitaminokkal tölti fel. Mikrodermabrázió / bőrcsiszolás során a bőr felső hámrétege eltávolítható ezáltal az alsó sejtsorok működése megújul és normalizálódik.mikrodermabrázió; 3 D szempillahosszabbítás; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás,Nelly de Vuyst, nyomkodás nélkül arctisztítás hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás; A derma-roller / tűs henger/ mezo henger/ kollagén indukciós terápia kezeléssel egyedülálló módon kezelhető / fiatalítható a bőr. A bőr megereszkedése ellen, hegek, hámhiányok, stria, cellulit kezelésére, aknés hegek eltüntetése, IPL / villanófényes szőrtelenítés fotorejuvenáció, pigmentfolt halványítás, rozacea kezelése, BIO mélyhámlasztás. IPL